Hondenopvoedingsinstituut DE ROEDEL             
Internationaal Gedragstherapeutisch Centrum 
 Home
 Opvoeden? Natuurlijk!
 De Roedelmethode®
 Aannamen
 Hoe en Wat
 Prijzen
 De HFB; hands free!
 Beschikbaarheid
 Reserveren
 Agenda
 Speciale Leergang
 Strippenweekends
 Boeken
 Dog Cognition
 Opleiding RM®
 Roedel Relaties
 Roedelkronieken
 Media
 Over ons
 Contact
 Links

© 2003 - 2018
Hondenopvoedingsinstituut
De Roedel

Niets van deze site mag zonder toestemming op welke manier dan ook overgenomen worden.

   

 

Week 6

Vorige - Volgende

Niet aardig om te vergeten; we hebben nog meer roedeluitbreiding gehad vorige week: acht mooie ‘kieken’! Tenslotte heeft de moederkloek wel drie weken werk gehad om die acht goed uit te broeden.Onze pups verslinden met z’n vieren op het moment zo’n kleine kilo brokken per dag! Het is ze ook wel aan te zien, want het zijn vier hele stevige typetjes.

Nu nog gaan beweren dat de puppiekamer zo schoon is ‘s morgens is zal niemand geloven. En terecht, want er moet elke dag stevig gepoetst worden, waarbij het gebruik van schuursponsjes zeker niet overbodig is!

Ook Kaya’s aparte dieet heeft succes gehad; ze heeft er nog nooit zo ‘dik’ (goed bedoelen we dus) uitgezien als nu!

De pups dagen elkaar heel erg uit, al dan niet met gebruik van botjes en / of speelgoed. Opime blijft de grootste patser van het stel, hoewel er eigenlijk altijd vier staarten fier de lucht in steken!De rangordestrijd is in volle gang. Hier een trotse Ondine met een botje, maar helaas voor haar wordt er door geen andere pup op gereageerd, zodat ze het botje even later maar weer uitspuugt.


De pups gaan steeds als een gek tekeer zodra ze op ‘hun’ puppiekamer komen, die voor hen toch wel erg vertrouwde omgeving. De rangordes wisselen heel erg, hoewel Opime nog steeds de manipulatief dominantere is. De andere pups zijn dan ook vaak bezig om juist zijn aandacht te krijgen, waarop Opime die ander natuurlijk totaal genegeerd.

Na de week van het negeren (opvoeden!) in de voorgaande week, wat een voorbereiding was voor haar verdere opvoeding, gaat Kaya weer steeds vaker in de ren bij de pups. Ze is nu erg lichamelijk met ze bezig en duldt daarbij geen tegenspraak. Mooi is wel, dat we tot op heden nog geen grommetje van haar hebben gehoord (in tegenstelling tot de geluiden van de pups, die steeds luidruchtiger worden in hun protest).

Ze pakt de pups letterlijk bij kop en kont en dondert ze (ander woord is er niet voor) op de grond. Met haar bek over de nek de pup houdt ze hem/haar op de grond gedrukt. Vaak gebruikt ze ook nog een voorpoot, waarmee ze de - fel protesterende - pup totaal klemlegt. Het protestgedrag negeert ze totaal. Op die manier neemt ze pup voor pup te grazen, waarbij de pup die het meeste protest geeft de meest uitgebreide behandeling krijgt! Hier is Ourson het ‘slachtoffer’.


Dat Kaya zich wel degelijk in kan houden hebben we al ervaren met de speeltjes en de dozen, maar dat ze dat ook kan als het om eten gaat…! Als de bak voor de pups wordt neergezet en Kaya is nog in de ren, wacht ze tot de pups zover klaar zijn met eten voor ze de rest van de brokjes soldaat maakt!

De pups zijn bij ons op schoot inderdaad ‘zindelijk’, maar naar we ervaren hebben zijn ze dat niet als ze bij een kind op schoot zitten!

Met het mooie weer hebben we voor de pups buiten onder de veranda ook een ren gemaakt. In de ochtend is het daar lekker voor ze, maar de tijdens de middagzon zijn ze binnen beter af. We hebben muren van zo’n 70 cm dik, die de warmte goed buiten houden! Maar ’s avonds is het buiten prima toeven, dus de pups maar weer naar buiten gebracht. Heel interessant, met al die familieleden om je heen.Ook buiten gaat Kaya rustig door met dat wat ze nodig vind.De binding met de pups is nog steeds erg groot en even zonder pups is heel erg moeilijk voor haar. We gaan nu al bijna zeven weken samen op pad, zonder Kaya en dan ook nog zonder dat het hele huis wordt verbouwd in onze afwezigheid. Ze heeft het echt te druk met opvoeden en waken.

De Heilige Wc-rol betrekt Kaya ook in de opvoeding. Ze krijgt ’s avonds een wcrol en in plaats dat deze direct verscheurt en naar binnen gewerkt wordt, paradeert ze ermee voor de puppie-ren. Op het moment dat ze de aandacht heeft van allevier de pups begint ze demonstratief met ‘prooigedrag’, het schudden en doden van de wcrol! Daarna wordt de rol heel opvallend en langzaam in stukken gescheurd.

Hier observeert Opime tussen de poten van ma door hoe ze de rol vermoord. Olibrius zit er naast (typisch Olibrius, met veel zichtbaar oogwit en tongelend) en kijkt ernaar!De pups en moeder Kaya zitten nu midden in de rangordefase; lichamelijke overheersing met het daarbij behorende markeergedrag zijn de orde van de dag!

Dit niet alleen van Kaya naar haar kroost, maar ook de pups onderling ‘kletsen’ heel wat af.

Het jaag- en prooigedrag neemt steeds meer toe. Kaya ‘jaagt’ op alles; servetten uit de kast, natuurlijk de prullenbak, sokken en wat je verder maar kunt bedenken! Alles brengt ze in de puppieren waarna de pups met het door moeder ‘gevangen’ spul aan de gang moeten.

Vorige - Volgende