Hondenopvoedingsinstituut DE ROEDEL             
 Home
 Nieuws
 Agenda
 Opvoeden? Natuurlijk!
 De Roedelmethode
 Aannamen
 Hoe en Wat
 Prijzen
 De HFB; hands free!
 Beschikbaarheid
 Reserveren
 Speciale Leergang
 Strippenweekends
 Boeken
 Dog Cognition
 Opleiding RM
 Roedel Relaties
 Roedelkronieken
 Media
 Over ons
 Contact
 Links

© 2003 - 2020
Hondenopvoedingsinstituut
De Roedel

Niets van deze site mag zonder toestemming op welke manier dan ook overgenomen worden.

   

 

“Rechtspoters” zijn dwarsliggers Telegraaf, 18.06.2005

Opmerkelijke studie naar motivatie Honden

NIJMEGEN – Eigenlijk kan Catholijn Jonker, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie en dus niet iemand die zich iets op de mouw laat spelden, het zelf ook niet geloven maar wetenschappelijk onderzoek heeft het toch echt aangetoond. Als een hond een opdracht voor zijn baasje uitvoert en met zijn linkerpoot begint te lopen, voert hij de opdracht goed uit. Als hij met rechts begint kun je net zo goed meteen stoppen, want dan maakt de hond er een rommeltje van.

Het idee om onderzoek te doen naar het verband tussen links en rechts starten met lopen en de motivatie van de hond om een opdracht uit te voeren, is in de praktijk geboren. Tijdens een training in hondenopvoedingsinstituut De Roedel in het Belgische Salmchâteau hoorde Catholijn Jonker, naast hoogleraar ook hondenliefhebber, de twee Nederlandse eigenaren Arjen van Alphen en Francien Koeman zeggen: „Stop er maar mee, hij begon met rechts en dan weet je het wel?”

Arjen van Alphen legt uit: „We hebben een speciale manier ontwikkeld om naar honden te kijken. Geur en lichaamstaal zijn voor honden belangrijk. Een hond loopt letterlijk en figuurlijk achter zijn neus aan. Bovendien loopt de hond als hij zijn baas moet volgen veelal links achter. Dus moet het onderscheid tussen links en rechts iets te betekenen hebben. Uit de praktijk hebben we geleerd dat het alles met motivatie te maken heeft.”

Volgens de theorie van Arjen van Alphen en Francien Koeman, zelf de trotse bezitters van dertien honden, gaat het in de relatie tussen baas en hond om overwicht en gezag.

Als de baas overwicht heeft loopt de hond in een rechte lijn naar de goede pylon. Hij ruikt de worst immers en weet dan ook precies waar de lekkernij verstopt zit. Bovendien heeft het dier best trek in zo’n hapje. Als het dier echter het gezag niet accepteert gaat hij lopen klieren.

„Ze dagen de baas uit en nemen het initiatief over. Volgens onze theorie kun je dan beter meteen stoppen met de opdracht. Als de hond immers na diverse correcties van de baas de opdracht toch uitvoert en de hondenbezitter reageert enthousiast, wordt de hond feitelijk beloond voor ongewenst gedrag. Dat moet je te allen tijde voorkomen. Een hond die gezag aanvaardt, zal met zijn linkerpoot beginnen te lopen. De dwarsligger start met rechts”, vertellen Arjen en Francien.

Eerst zien en dan geloven, was de reactie van Catholijn Jonker. Samen met de twee Nederlandse Roedel-eigenaren maakte ze een opzet voor een wetenschappelijke studie. De hond zit naast de eigenaar en moet een opdracht uitvoeren. Eerst krijgt het dier een blinddoek voor. Vervolgens wordt een worst onder zijn neus gehouden. Op het veld staan drie pionnen. Onder één van deze pionnen wordt de worst verstopt. Het dier krijgt de opdracht te worst te zoeken.

In totaal werden de prestaties van 36 honden geanalyseerd. Hun gedrag werd door twee camera’s vastgelegd. Om het onderzoek zo zuiver mogelijk te houden zijn de gedragingen opgetekend door studenten en vrijwilligers. „Er is bewust gekozen om Arjen en Francien hier buiten te laten. Het is immers hun theorie en ze zouden dan ook bevooroordeeld kunnen zijn. Als er onduidelijk was over de manier waarop de hond startte werden ze wel ingeschakeld. De filmopnames werden dan echter zodanig geknipt dat ze niet het resultaat van de opdracht konden zien zodat ze objectief een oordeel konden geven”, aldus Catholijn Jonker.

„We zijn overdonderd door het resultaat”, benadrukt de Nijmeegse hoogleraar die tijdens de studie steun kreeg van collega Tibor Bosse van de Vrije Universiteit in Amsterdam. „De theorie blijkt te kloppen. Het resultaat is overduidelijk. We hebben de gegevens statistisch geanalyseerd. Linkspoters zijn inderdaad erg gemotiveerd en rechtspoters zijn dwarsliggers.”

„Dit onderzoeksresultaat leert ons iets meer over het gedrag van de hond. We zullen in de toekomst zeker verder onderzoek doen. Overigens houd ik me niet alleen met honden bezig. Het is slechts een onderdeel van mijn werkgebied, maar in ieder geval een leuke manier om werk en hobby te combineren”, zegt Jonker.

Klik hier om de foto te bekijken